In 2024 treedt de nieuwe hemelwaterverordening in België in werking, een belangrijke stap richting duurzamer waterbeheer. Deze verordening verplicht ons om bewuster om te gaan met regenwater, met als doel overstromingen te voorkomen en het grondwaterpeil op peil te houden. Een van de oplossingen die hierbij centraal staat, is de wadi. In dit blogbericht duiken we dieper in op wat een wadi precies is, hoe het werkt, en waarom de nieuwe regelgeving dit systeem aanmoedigt.

WADI WADISDA?

Een wadi is een natuurlijke infiltratievoorziening die regenwater opvangt en het langzaam laat infiltreren in de bodem. De naam ‘wadi’ komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent letterlijk ‘rivierbedding’, die doorgaans droog staat, maar regenwater tijdelijk kan opvangen. In stedelijke gebieden zijn veel oppervlaktes verhard door asfalt en beton, wat ervoor zorgt dat regenwater snel wegstroomt naar de riolering. Dit leidt bij zware regenval tot wateroverlast. Een wadi biedt een eenvoudige oplossing: het vangt regenwater op en geeft het de kans om op natuurlijke wijze in de grond te sijpelen. Dit voorkomt niet alleen wateroverlast, maar draagt ook bij aan het behoud van grondwaterreserves. WIN WIN dus!

bron afbeelding: www.nladaptief.nl

HOE WERKT DAT DAN?

Een wadi bestaat uit een verlaging in het landschap die is begroeid met gras of andere vegetatie. Tijdens regenbuien wordt het water naar de wadi geleid, waar het zich tijdelijk verzamelt. De vegetatie en de bodem helpen het water te filteren en vertraagd af te voeren naar de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het grondwater wordt aangevuld en er minder water direct naar het riool stroomt.

Wadi’s kunnen variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de lokale waterbehoefte. Hoewel een wadi soms als een noodzakelijk kwaad wordt gezien, kan het ook een esthetische functie vervullen. Waardoor er ruimte vrijkomt voor meer groen en biodiversiteit!

Bron afbeelding: www.amagard.com

HOE PASSEN WIJ DAT TOE?

In onze projecten streven we ernaar om de nieuwe hemelwaterverordening van 2024 te integreren met innovatieve en duurzame oplossingen voor regenwaterbeheer. We plaatsen groendaken die het regenwater vasthouden en geleidelijk afvoeren naar regenwaterputten. Wanneer deze putten vol zijn, wordt het overtollige water opgevangen in wadi’s.

Deze wadi’s worden niet alleen gebruikt als functionele regenwateroplossingen, maar ook volledig geïntegreerd in het tuinontwerp. Door wadi’s te voorzien van planten en bomen, creëren we niet alleen een duurzame oplossing voor regenwaterbeheer, maar ook aantrekkelijke groene ruimtes passend bij de omgeving. Naast wadi’s, groendaken en regenwaterputten, sluiten we ook buitenkraantjes en toiletten aan op regenwater. Dit zorgt ervoor dat regenwater optimaal benut wordt voor dagelijkse toepassingen, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook helpt bij het verminderen van de vraag naar drinkwater.

Er worden twee regenwaterputten geplaatst met een totale opslagcapaciteit van 20.000 liter, die met elkaar verbonden zijn en waarvan de overloop naar de wadi leidt.

WAT BETEKENT DIT VOOR JOU EN VOOR ONS?

Met de nieuwe hemelwaterverordening van 2024 zullen zowel particulieren als bouwbedrijven bewuster moeten nadenken over hoe we regenwater opvangen en afvoeren. Voor nieuwe bouw- en verbouwprojecten betekent dit dat we verplicht worden om systemen zoals wadi’s in te passen in onze plannen. Dit biedt echter ook kansen: de investering in een wadi of andere infiltratiesystemen kan op de lange termijn leiden tot kostenbesparingen, doordat er minder regenwater via het riool afgevoerd hoeft te worden.

Foto 1: Wadi en zwemvijver zijn mee opgenomen in het tuinontwerp van ons project Kruisbos te Kalmthout.
Foto 2: Groendaken bij ons project Corjo in Wuustwezel waar het regenwater opgevangen wordt in regenwaterputten.
Foto 3: Project Vlimmershof in Vlimmeren waar mooi aangelegde wadi’s en groendaken helemaal in lijn liggen met de nieuwe verordening.

WADISDA SCHOON!

De nieuwe hemelwaterverordening van 2024 is een stap vooruit in duurzaam regenwaterbeheer in België. Wadi’s spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze natuurlijke infiltratie van regenwater mogelijk maken, bijdragen aan een betere waterkwaliteit en overstromingen helpen voorkomen. Hoewel de wadi soms de wind vanvoor krijgt, moeten we het eerder zien als een kans om mee te bouwen aan een veerkrachtig landschap, waarbij waterbeheer en meer groenbeleving voor de bewoners centraal staat. Tot we op een dag allemaal zeggen: “Ne wadi, wadisda schoon!”

Bron afbeelding: Renature Brussels